kth


US English

Svenska

Om RealSimPLE

Vad är RealSimPLE?

RealSimPLE är ett projekt som syftar till att skapa intresseväckande experiment för gymnasie och högskola inom området akustik, med musikinstrument som utgångspunkt. En spännande nyhet är att den vibrerande verkligheten i strängar, pipor och andra föremål kombineras med datorsimuleringar av samma föremål.

Vad kan jag som lärare få ut av RealSimPLE?

De flesta studenter uppskattar musik, och studiet av musikinstrumentens akustik ger därför ett positivt incitament. Som lärare kan du via denna websida få fri tillgång till inspirerande och lärorika experiment. Delarna till experimenten kan köpas från vanliga byggvaru- och elektronikhandlare, och sätts ihop till mycket låg kostnad. All programvara är gratis.

Vad behövs för att köra ett RealSimPLE experiment?

Det som behövs är en dator med ljudkort, gratisprogramvarorna PD och Adobe Acrobat Reader samt några enklare delar och lite tid att sätta samman dessa enligt bifogade beskrivningar.

Om din skola ligger i Stockholmsområdet så kan du ta med en klass till Vetenskapens Hus, där dessa experiment finns förberedda.

Hur många experiment finns det?

I dagsläget finns det tre uppsättningar med experiment att tillgå - oscilloskop/spektroskop, monokordet/elgitarren och Kundts rör. En genomgång av datorns ljudkort finns också, som kan användas som laborationsmoment. Fler moduler läggs till allteftersom de konstrueras under projektets gång.

Kom igång på en gång!

Klicka dig in till experimentsidan!

Vilka ligger bakom RealSimPLE?

RealSimPLE är ett samarbete mellan institutionerna TMH (Tal, musik och hörsel) vid KTH och CCRMA (Center for Computer Research in Music and Acoustics) vid Stanford University i Kalifornien. Projektet finansierades 2005-2007 av Wallenberg Global Learning Network.

 

Nyheter

30 jan 08
U
ppdaterade anvisningar för Pipor

30 aug
Bilder från Vetenskapens Hus - studiedagen den 23/8

23 aug
Studiedag för lärare 23/8 - läs mer...

10 aug 07
Nytt avsnitt med en elgitarr som monokord

23 feb 07
Viktor Crageus för-svarar sitt examens-arbete om pipor

----© 2007 KTH - Stanford University. All Rights Reserved.